De geschiedenis van de luier

Hoe is de luier eigenlijk ontstaan? Wat deden mensen vroeger in plaats van luiers? In dit artikel gaan we verder in op de geschiedenis van de luier: van prehistorische bladerluieren tot de wegwerpluier zoals wij die nu kennen.

De geschiedenis van de luier

De luier zoals wij die kennen vindt zijn oorsprong in het begin van de twintigste eeuw maar heeft zich vooral in de jaren ’50 en ’60 ontwikkeld. Toen werden ook de eerste wegwerpluiers ontwikkeld en op de markt gebracht.

Oudheid

In de prehistorie werd al gebruik gemaakt van luiers om de ontlasting van kinderen en baby’s in op te vangen. Deze luiers bestonden uit grote bladeren en dierenhuiden. Het spreekt voor zich dat dit alles behalve gebruiksvriendelijk of comfortabel was. Ook zijn er diverse bewijzen dat onder andere de oude Egyptenaren, de Romeinen en de Azteken gebruik maakten van prehistorische luiers.

De vorige eeuw

De oorsprong van de luier die wij gebruiken ligt in het begin van de vorige eeuw. Er werd toen voor het eerst gebruik gemaakt van katoenen lappen die bij elkaar werden gehouden met veiligheidsspelden. Wat dat betreft is er niet veel veranderd: dit is precies zoals we katoenen luiers nu nog steeds gebruiken.

Eerste helft van de 20e eeuw

In de eerste vijftig jaar van de afgelopen eeuw leerde men steeds meer over de gevaren van bacillen de gevolgen ervan: ziekte. Bijna iedereen ging de luiers van hun baby’s wassen door ze te koken om zo de bacteriën te doden. Hoewel dit een stuk hygiënischer was, kostte het ook veel tijd en energie om alle luiers te koken. Tot ver in de jaren 60 werden zo luiers gewasssen en ontsmet.

Parachutestof

Ondertussen was men bezig met het ontwikkelen van een nieuwe soort luier. In het begin van de jaren 50 maakte een Amerikaanse moeder op haar naaimachine een broekje van parachutestof en verving ze de veiligheidsspelden door drukknopjes. Zo werd de wegwerpluier door Marion Donovan (1917-1998) uitgevonden en direct na de introductie op de markt werd het een groot succes.

Dit succes inspireerde haar om door te gaan met het ontwikkelen van luiers en ze beseft al snel vooral het constante wassen en drogen veel tijd kost. Een wegwerpluier zou deze problemen direct oplossen. Als moeders geen luiers meer hoefden te koken of drogen zouden ze ontzettend veel tijd overhouden. Haar idee was om voor de wegwerpluier absorberend papier te ontwikkelen om zo het vocht te absorberen. Helaas kan ze geen papierfabriek vinden die haar wil helpen en valt de ontwikkeling van de wegwerpluier stil.

De eerste Pamper

Tien jaar later raakt een groot bedrijf (Procter & Gamble of P&G) toch in de wegwerpluier geïnteresseerd. Speciaal voor de wegwerpluier heeft het een papierfabriek opgekocht en de papierpulp blijkt door het grote vochtabsorberende vermogen een zeer goede vulling voor de eerste plastic wegwerpluiers. Procter & Gamble brengt zo de Pamper in het begin van de jaren 60 op de markt. Het wordt een groot en blijvend succes voor dit bedrijf.

De afgelopen 50 jaar

Na de lancering van Pampers gaat het snel met de ontwikkeling van de wegwerpluier. Steeds meer bedrijven komen tot de conclusie dat er veel geld verdiend kan worden met wegwerpluiers. Er komen meer concurrenten op de markt en dit bevordert de ontwikkeling nieuwere en betere wegwerpluiers. De dikke en zware luiers van de eerste jaren worden vervangen door steedse lichtere exemplaren, de plakstrook wordt ontwikkeld en het vochtabsorberende vermogen wordt steeds en steeds hoger. Dat niet alleen: de pasvorm wordt ook steeds beter door nieuwe ontwikkelingen.

De toekomst: de luier blijft zich ontwikkelen

De luier zoals wij die kennen blijft zich ontwikkelen. Net als de afgelopen 50 jaar blijven mensen bezig om de luier beter en gebruiksvriendelijker te maken. Zie bijvoorbeeld het gebruik van klittenband in plaats van de plakstrik, lotion in de luiers voor de zachte babybilletjes en ga zo door…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*