Katoenen luiers vs wegwerpluiers

Zowel katoenen luiers als wegwerpluiers hebben hun voor- en nadelen, die we hieronder op een rijtje zetten. Bij het maken van de keuze voor de één of de ander houden de meeste ouders onder andere rekening met de kosten van de luiers, het gemak van de ouders, het comfort voor de baby en de ervaringen kennissen. Toch is het vaak je kind zelf die de doorslag geeft: hij of zij moet zich prettig voelen in de luier.

Katoenen luiers

Het gebruik van katoenen luiers is over het algemeen goedkoper dan wegwerpluiers of pampers, maar ze hebben als nadeel dat ze gewassen moeten worden. Vooral als de luiers erg vies zijn is dat geen pretje: ze moeten eerst uitgespoeld worden voor ze gewassen kunnen worden. Als je gaat wassen, was de luiers op 60 graden en gebruik zo min mogelijk wasmiddel en liefst geen gebruik van wasverzachter. Veel baby’s zijn namelijk voor beiden allergisch.

Katoenen luiers zijn goedkoper dan wegwerpluiers

Je hoort vaak dat katoenen luiers goedkoper zijn dan wegwerpluiers. Hoeveel goedkoper hangt af van het merk wegwerpluiers waarmee ze worden vergeleken. Gemiddeld wordt een kind in wegwerpluiers 5600 keer opnieuw verschoond. Als je hiervoor merkluiers (Pampers, Huggies) gebruikt, dan kost je dit 5000 x € 0,25 = € 1250 in totaal. Zelfs als je goedkope luiers gebruikt kost het 5000 x € 0,13 = € 650. Voor wasbare, katoenen luiers ben je ongeveer de helft kwijt: denk aan € 400 tot € 500. Je bent dus altijd voordeliger uit dan met wegwerpluiers! En dit geldt enkel voor het eerste kind: want als je de wasbare luiers voor een tweede (of derde) kind gebruikt ben je nog vele malen goedkoper uit dan telkens wegwerpluiers kopen.

Wegwerpluiers

Wegwerpluiers zijn misschien duurder dan katoenen luiers, maar hoeven niet gewassen (en daarna gedroogd) te worden. Je kunt een gebruikte wegwerpluier oprollen en dichtplakken. Wegwerpluiers zorgen daardoor voor meer afval dan katoenen luiers, maar ze zijn vele malen makkelijker in gebruik.

Katoenen luiers vs wegwerpluiers: gezondheid

Wegwerpluiers zijn minder goed voor de huid van je kind dan katoenen luiers. In wegwerpluiers zitten namelijk allerlei chemicaliën verwerkt die stuk voor stuk allergische reacties kunnen veroorzaken bij je baby. Neem bijvoorbeeld sodium polyacrylaat, de gel die in de luiers zit als vochtabsorberend materiaal. Hoewel men in reclames steeds roept dat pampers steeds droger zijn en je baby de luier nóg langer om kan houden vanwege het absorberende vermogen, is dat niet per se goed voor je baby. De reden dat luiers steeds beter absorberen komt doordat er steeds meer van deze gel in de pampers wordt verwerkt. De gel absorbeert zo sterk dat ook het vocht uit de babyhuid onttrokken wordt en deze helemaal droog en geïrriteerd wordt.

Daarnaast zit in wegwerpluiers ook de stof dioxine. Het is een bijproduct van het bleken van papier en een zeer giftige stof die bewezen carcinogeen (kankerwervekkend)! Daarbovenop kan het kan allerlei allergische reacties geven op het gevoelige huidje van je baby.

Katoenen luiers vs wegwerpluiers: zindelijkheid

Door de superabsorberende werking van wegwerpluiers voelen kinderen minder goed dat ze nat zijn nadat ze de luier hebben volgeplast of -poept. Hoewel je zou kunnen denken dat dit heel prettig is, worden kinderen hierdoor minder snel zindelijk dan vroeger. Met katoenen luiers daarentegen voelt je kind wél dat ze nat zijn nadat ze geplast hebben. Op die manier weten ze veel sneller wat er gebeurd nadat ze hebben geplast. Zo associëren ze dit veel beter met elkaar waardoor ze dan ook veel eerder zindelijk worden dan met wegwerpluiers.

Katoenen luiers vs wegwerpluiers: milieu

Over het verschil in milieuvervuiling tussen wegwerpluiers en katoenen luiers is veel te zeggen. Dat komt vooral omdat je tijdens de jeugd van je baby ontzettend veel luiers gebruikt: per kind worden er gemiddeld 5000 wegwerpluiers. Dit levert per kind ongeveer 1 ton aan afval op. Neem dan dus de luiers van alle kinderen bij elkaar en je krijgt dus een gigantische afvalberg.

De maken en gebruiken van katoenen luiers is minder milieubelastend dan de productie van wegwerpluiers. Je moet natuurlijk wel wassen en je moet de katoenen luiers vervolgens drogen: beiden kosten (als je droogt met een electrische droger) energie. Afhankelijk van of je een droger gebruikt worden bij katoenen luiers 1,5 tot 2,5% minder CO2 uitgestoten.Ook als je kijkt naar het gebruik van landbouwgrond zijn er aanzienlijke verschillen. Zowel voor het produceren van wegwerpluiers als voor katoenen luiers is landbouwgrond nodig. Maar voor het maken van katoenen luiers is tot 6 keer minder land nodig: ze zijn dus hierom milieuvriendelijker dan wegwerpluiers.

Katoenen luiers vs wegwerpluiers: voor welke luiers moet ik kiezen?

Als je kiest voor wegwerpluiers dan ben je duurder uit maar als voordeel heb je voor meer gemak en je baby meestal ook. Het is alleen niet de meest milieuvriendelijke keuze en kan ook nog eens ongezond zijn voor je baby. Belangrijkste is echter was je baby fijn vind: die maakt uiteindelijk de keuze!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*