Luieruitslag

Wat is luieruitslag?

Kinderen die luiers dragen krijgen soms een rode uitslag op hun billetjes of op andere plekken die door de luier of pamper worden bedekt. De huid van de baby wordt hierdoor rood en schraal en gaat soms kapot.

Wat zijn de oorzaken van luieruitslag?

Urine en ontlasting maken de huid van kinderen week en kwetsbaar. Daarnaast zitten in urine en ontlasting chemische stoffen die de babyhuid flink kunnen irriteren. Daarbij komt dat het schuren van de luier langs de billen dit nog erger maakt. Ook als een baby lang een vieze luier aan heeft wordt het risico op schrale huid en irritatie groter. Vooral diarree kan een baby erge luieruitslag bezorgen.

Wat zijn de risico’s bij luieruitslag?

Hoewel luieruitslag niet gevaarlijk is, kan je baby kan er wel flink last van hebben en daardoor veel huilen. Dat komt omdat de huid erg geïrriteerd kan zijn. Vooral als op de beschadigde huis opnieuw urine of ontlasting komt, doet dat pijn en zal je kind gaan huilen.

Wat kan ik tegen luieruitslag doen?

Voorkomen is beter dan genezen, maar ook als je baby luieruitslag heeft zijn er een aantal dingen die je dan kunt doen:

  • Verschoon je kind vaak: het is van belang dat urine of ontlasting de billen zo kort mogelijk irriteert. Vooral een poepluier moet altijd zo snel mogelijk worden vervangen.
  • U kunt de billetjes bij elke nieuwe luier het beste schoonmaken met lauwwarm water.
  • Krijgt je bij het verschonen de ontlasting er moeilijk af? Gebruik dan extra baby-olie op het billendoekje en probeer zo min mogelijk hard te wrijven.
  • Gebruik geen zeep of geparfumeerde schoonmaakdoekjes. Deze kunnen allebei extra irritatie opleveren.
  • Smeer de billen in met zinkzalf of zinkolie bij iedere verschoning. Deze kunt u zonder recept bij drogist of apotheek kopen.
  • Je baby een tijdje met blote billen laten liggen kan ook helpen om de irritatie te verminderen.
  • Gebruikt u katoenen luiers? Spoel ze na het wassen extra uit in water. Voeg per liter water een eetlepel azijn toe. Dit verwijdert restjes zeep uit de luiers.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*