Wasbare Luiers

Alles wat je moet weten over wasbare luiers

Je bent de trotse ouder van een wolk van een baby. Je zorgt zo goed mogelijk voor je kleine schat en je wilt ook qua luiers een goede beslissing nemen. De vraag komt dan op: welke luiers kan ik het beste gebruiken? Kies ik voor wegwerpluiers wasbare luiers? Er is tegenwoordig erg veel keus en dat maakt het er niet altijd makkelijker op.

Wasbare luiers: waarom moeilijk doen?

Je ziet jezelf al staan prutsen met doeken die je op een ingewikkelde manier moet vouwen om de babybilletjes heen, om maar niet te spreken van die veiligheidsspeld die er dan ook nog in moet om de boel bij elkaar te houden. Stel je voor dat je je daaraan prikt, of dat je je kindje er pijn mee doet. Erg ontspannen verschonen lijkt dan haast niet te kunnen, met als gevolg een huilende baby en een geïrriteerde ouder.

De huidige wasbare luiers

De ouderwetse luiers met speld worden op zich nog wel gebruikt, maar al jarenlang zijn er wasbare luiers op de markt die veel vriendelijker zijn in gebruik. Ze zijn onder te verdelen in drie soorten:

  • De voorgevouwen luier: een katoenen doek met ingenaaide stukken om het vocht te absorberen, waar apart een broekje overheen gaat.
  • De voorgevormde luier: een luier met de vorm van een wegwerpluier, waarin meerdere lagen zitten om het vocht op te nemen en met een apart overbroekje.
  • De alles-in-een luier: deze lijkt het meest op een wegwerpluier en is een luier en broekje in een.

Inleggers

Bij alle types worden vaak inleggers gebruikt om ontlasting in weg te kunnen gooien. Je kunt ze meestal gewoon in het toilet gooien en doortrekken.

Overbroekjes

Overbroekjes zijn lekdichte ademende broekjes van bijvoorbeeld katoen of wol. Het doel van deze broekjes is de kleertjes droog te houden zonder dat de boel gaat broeien. Want je wilt natuurlijk niet dat je baby rode billetjes krijgt.

Voordelen

Milieu

Ook al gebruik je bij het wassen water, wasmiddel en stroom, je spaart toch het milieu. Je schijnt ongeveer 1000 kilo afval per kind aan luiers te produceren. En dat is geen prettig idee als je milieubewust wilt leven.

Kosten

Uitwasbare luiers zijn voordeliger dan wegwerpluiers. Het hangt er natuurlijk wel vanaf welke merken je met elkaar vergelijkt, maar gemiddeld zouden de maandelijkse kosten voor wegwerpluiers gemiddeld 32 euro bedragen en voor wegwerpluiers 21 euro.

Nadelen

Tijd

Je hebt met wasbare luiers wat meer tijd nodig dan met wegwerpluiers. Wasbare luiers wil je weer gebruiken, dus die moeten gewassen en gedroogd worden. Een wegwerpluier doe je om bij de baby, gooi je na gebruik weg en je bent klaar.

Geurtjes

Een ander nadeel kan zijn dat je nare geurtjes krijgt in huis van de luiers die in de emmer liggen te wachten om gewassen te worden. Het is verstandig een goed afsluitbare luieremmer te kopen voor de gebruikte luiers.

Pampers aanbieding

Kort samengevat zijn de voordelen van wasbare luiers de lagere kosten en het milieu. Het grootste nadeel is de tijd die je kwijt bent om de luiers te wassen. Als je toch voor wegwerpluiers kiest, hoef je trouwens niet zo heel veel duurder uit te zijn. Zeker niet als je Pampers in de aanbieding koopt. En dan is het handig om te weten dat er regelmatig Pampers-aanbiedingen zijn.